2. DNEVI KOČEVARSKE KULTURE

Dnevi kočevarske kulture vabijo! Med 12. in 18. septembrom bodo mesto in okolico preplavili glasbeni, filmski in drugi kulturni ter gastronomski užitki. Uvodu v celotedenskem dogajanju pa bo prisostvoval tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.
VABLJENI!

Otvoritev spominske plošče dvornemu svetniku, mag. Romanu Erichu Petschetu, v ponedeljek, 12.9.2016 ob 18,00 uri. Več na http://www.gottscheer.eu/moschnitze/home.html

Vabljeni na koncert ansambla draušnik, 17.9.2016 ob 19.30 v cerkvi corpus christi na trati

Člani ansambla draušniik:

Prof. Georg Draušnik
se je rodil leta 1940 v Zagrebu. Njegova mati Emilie je bila doma iz Gotenice. Glasbeno akademijo v Zagrebu je končal leta 1967. V Simfoničnem orkestru v Zagrebu je trideset let igral kot solo oboist. Hkrati je bil dejaven kot komorni umetnik: 20 let je bil tako član Zagrebškega pihalnega kvinteta. Zadnjih 22 let je predaval komorno glasbo na Glasbeni akademiji v Zagrebu, kjer se je upokojil kot redni profesor. Čeprav v pokoju, še vedno ostaja dejaven kot vodja Komorne glasbe in Simfoničnega orkestra akademije. V okviru raznih orkestrov in ansamblov je nastopal v vseh državah biše Jugoslavije, v ZDA, Rusiji, Nemčiji, Italiji, Španiji, Franciji, Švici, Madžarski, Avstriji, Belgiji, Nizozemski in Poljski. S sinovoma Žoržem in Martinom ter vnukom Georgom že devetnajst let redno nastopa tudi na Kočevarskem kulturnem tedu v Celovcu.
Martin Draušnik
 rojen v Zagrebu leta 1981 je vsestranski glasbenik.  Njegovo delovno polje se razprostira od solističnih nastopov in zasedbah pa vse do mesta koncertnega mojstra različnih orkestrov, tako komornih kot simfoničnih. Z letom 2010 je postal asistet na Glasbeni akademiji zagrebške univerze, kjer je bil leta 2016 imenovan za docenta. Iz violine je diplomiral na zagrebški Glasbeni akademiji v razredu Maje Dešpalj-Begović. Šolanje je kot štipendist Hrvaške akademije znanosti in umetnosti nadaljeval na Visoki šoli za glasbo v nemškem Freiburgu v razredu Latice Honde-Rosenberg. Sledilo je usposabljanje na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Stuttgartu, kjer je končal solistični študij v razredu enega najbolj znanih svetovnih violinistov, Ingolfa Turbana. Zatem je izobraževanje razširil še na violo in v razredu Aleksandra Miloševa diplomiral na Glasbeni akademiji v Zagrebu. Med šolanjem je poleg prvih mest na hrvaških tekmovanjih osvojil tudi številne nagrade in priznanja kot so Radio podij, nagrade Darko Lukić (v letih 2001 in 2010), Ivo Vuljević in Stjepan Šulek ter nagrado Koncertne Dvorane Vatroslava Lisinskega. Že med študijem je v Nemčiji igral v SWR Sinfonieorchester Baden-Baden und Freiburg- Takoj po koncu šolanja je leta 2007 opravil avfdicijo za namestnika koncertnega mojstra Zagrebške filharmonije, v kateri je leta 2011 postal koncertni mojster. Vzporedno s tem je od leta 2005 tudi koncertni mojster ansambla I Virtuosi di Paganini iz Münchna pod umetniškim vodstvom Ingolfa Turbana, s katerim redno nastopa. Leta 2012 je po dolgem premoru obudil ansambel Komorni studio Zagrebške filharmonije, v katerem je koncertni mojster in umetniški vodja. Hkrati je gostujoči koncertni mojter Zagrebških solistov, občasno pa tudi Ansambla Cantus, Zadarskega komornega orkestra in Varaždinskega komornega orkestra. Martin Draušnik je eden izmed ustanoviteljev Godalnega kvarteta Porin, leta 2010 pa je ustanovil ansambel Zagreb Trio.
Žorž Draušnik
Rojen v Zagrebu leta 1965, je v rodnem mestu obiskoval glabene šole in specialke za graditela orgel ter graditelja in restavratorja godal. Zatem se je vpisal na Glasbeno akademijo, ki jo je dokončal leta 1991. Bil je dobitinik rektorjeve nagrade. Že v času študija je postal stalni član, od leta 1994 pa tudi solist Opere Hrvaškega narodnega gledališča v Zagrebu dueta kontrabasov je odigral številne koncerte in posnel štiri nosilce zvoka. . Intenzivno se ukvarja tudi s komorno glasbo. Kot član in soustanovitelj Zagrebškega Poleg tega se ukvarja z organiziranjem razstav, založništvom, urejanjem in opremljanjem knjig in likovnih monografij, urejanjem katalogov, bibliofilskskih izdajj in pesniško-grafičnih map ter s scenografijo. Je idejni začetnik in soustanovitelj likovne skupine CONTRA.

Program 2. dnevov kočevarske kulture

Zveza kočevarskih organizacij bo sodelovala z dvema prireditvama in sicer z likovno kolonijo, ki bo potekala v soboto, 17.9.2016 od 9,00 dalje. Likovna kolonija bo potekala pod mentorstvom mag. Vlaste Henigsman. Projekt je podprlo Ministrstvo za kulturo R Slovenije. 

Društvo likovnih ustvarjalcev SemičMKRSObčina Kočevje

Prav tako bomo v soboto, 17.9.2016 sodelovali z nastopom otrok: projekt učenja otrok v obliki krožka na OŠ Belokranjskega odereda je podprlo Nemško veleposlaništvo v Ljubljani, sam nastop v Kočevju pa Ministrstvo za kulturo R. Slovenije. YABLJENI

OŠ Belokranjskega odreda Semič.Nemško veleposlaništvo

Predstavitev knjige

V okviru Dnevov kočevarske kulture vabljeni
v četrtek, 15.9.2016, ob 19.30 v Pokrajinski muzej Kočevje
na predstavitev knjige Mihaela Petroviča ml. 
MASLO ZA KRALJA.
Avtor je v knjigi predstavil še 75 kočevskih in s Kočevsko povezanih osebnosti.
Dogodek so pripravili Mihael Petrovič ml., Pokrajinski muzej Kočevje, Zavod Mošnice in Radio Univox.

poletje na kočevskem rogu

Vabljeni na prireditve, ki bodo potekale v julija 2016 in med drugim predstavile tud kočevarsko kulturno dediščino. Program prireditev poiščite na spodnji povezavi. Vabljeni.

Poletje na Kočevskem rogu

KOČEVARŠČINA NA ŠOLI

Zveza kočevarskih organizacij je v šolskem letu 2015/16 organizirala pouk kočevarščine skozi  igro na OŠ Belokranjeskega odreda Semič v obliki krožka. Projekt je podprlo Nemško veleposlaništvo v Ljubljani.

Nemško veleposlaništvo
Učenci OŠ Semič so v kočevarščini nastopili na prireditvi ob 25- letnici državnosti  v Kulturnem centru Semič.  Na sliki vidimo: Ringlain aüstoiln

LITERARNI VEČER

Zveza kočevarskih organizacij, Zavod Mošnice in Pokrajinski muzej Kočevje
V torek, 3.11.2015 ob 17.30 Vas vljudno vabimo na literarni večer z učiteljem, pesnikom, pisateljem, dolgoletnim urednikom Gottscheer Zeitunga, in prevajalcem g. Ludwigom Krenom. Literarni večer bo potekal v Predavalnici Pokrajinskega muzeja v Kočevju. Z literatom se bomo preko njegovih del in spominov popeljali v predvojni čas in življenje na Kočevskem. Ker je velik del njegovega ustvarjanja potekal v kočevarščini, bodo slušatelji pouka kočevarščine, vsaj delček te njegove zapuščine predstavili tudi v njegovem maternem jeziku. Sodelovala bo tudi pevska skupina Zavoda Mošnice in otroška skupina v kočevarskih nošah. Vstopnine ni.
Vabljeni! 

VABILOkontakt

  • Mail
  • Zveza kočevarskih organizacij
  • Bistrica 1, 8340 Črnomelj  

ZVEZA KOČEVARSKIH ORGANIZACIJ

Zveza  kočevarskih organizacij zastopa interese Kočevskih Nemcev v Sloveniji in jih predstavlja  javnosti. Glavna skrb zveze je ohranitev kočevarskega jezika, specifične kulture tega nekdanjega jezikovnega otoka, njegove bogate tradicije in običajev. Eno od pomembnih težišč delovanja  zveze je vzdrževanje stika z društvi izseljenih Kočevarjev, z drugimi manjšinskimi organizacijami kot tudi z državnimi institucijami v Sloveniji in tujini. m. Več